Wat bedoelt men eigenlijk met zelf muziek mixen?

Er zijn 2 verschillende betekenissen van de term muziek mixen:

  1. De oorspronkelijke betekenis van muziek mixen is het samenvoegen van verschillende muziekinstrumenten tot één muzikaal en audiotechnisch kloppend geheel.
  2. Sinds de opkomst van de DJ, wordt onder muziek mixen ook verstaan het in elkaar over laten vloeien van verschillende muziektracks. (Verderop deze pagina kom ik hier op terug)

De service waar MMM zich mee bezig houdt is type 1: het mixen van verschillende instrumenten tot één muzikaal geheel. Feitelijk hetzelfde wat ook een dirigent voor een groot orkest doet, maar dan door middel van technische hulpmiddelen zoals een mengpaneel en effectapparatuur.

Zelf mixen eigenlijk best lastig?

Ben je al begonnen met het zelf mixen van jouw muziek, maar wil het niet goed lukken? Dat is niet zo raar, het vergt namelijk veel ervaring, technisch inzicht en aanleg. Je kunt zelf echter wel best ver komen! De meeste muzikanten en producers besluiten echter om de uiteindelijke mix aan een professional over te laten. Wil je toch zelf jouw muziek mixen, al is het maar om een basis 'schets' te maken? Lees dan verder!

Wat heb ik nodig om zelf muziek te mixen?

Als je zelf thuis muziek op wilt nemen en mixen zul je daarvoor speciale software voor nodig hebben. Als je daarnaast ook nog echte muziekinstrumenten wil opnemen zoals een gitaar of drums, komt er nog veel meer bij kijken. Denk daarbij aan de microfoons, kabels, geluidskaart (Audio-interface) enzovoorts. Maar de focus van dit verhaal ligt op het werken met de software.

Zelf muziek mixen als hobbymuzikant / producer

Voor de hobbymuzikant of -DJ zijn er erg leuke software pakketten om mee te starten.Denk vooral aan het betaalbare, maar zeer complete pakket Magix Samplitude Music Studio waarmee je prima zelf muziek kunt mixen. Dit betreft een instap producers pakket met veel virtuele instrumenten en mixage mogelijkheden. Veel ervaren muzikanten of technici hebben in het verleden met Samplitude gewerkt, toen het nog niet van Magix was. Nu bestaat er deze light versie waarmee beginnende muzikanten en producers flink aan de gang kunnen.

Muziek mixen voor de professionele muzikant / producer

Wanneer je een verder gevorderde muzikant of producer bent zijn er ook verschillende interessante pakketten te koop waarmee je zelf muziek kunt mixen. De professionele uitvoering van Samplitude is daar een goed voorbeeld van. Vanuit Samplitude maak je een perfecte mix en masteren kan er ook erg goed mee. De meest bekende overige softwarepakketten zijn: Cubase, Logic Pro, Protools en Reaper.

Muziek mixen voor DJ'S

Om muziek te mixen op de DJ manier zijn er ook verschillende software mogelijkheden, van gratis versies waar je al een beetje mee kunt beginnen, tot waanzinnig uitgebreide pakketten waarbij je niet alleen je tracks kunt mixen, maar ook je eigen muziek kunt produceren. Voor de beginnende DJ is er echter ook een heel goed pakket, namelijk Magix Music Maker.

Overige DAW software voor muzikanten, producers en DJ's